Petek, 22. 5.

Pozdravljen/a!

Danes 22. maja je mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Biotska raznovrstnost je pojavljanje velikega števila različnih rastlinskih in živalskih vrst na našem planetu Zemlja. Zajema vse oblike življenja, življenjske prostore in vse povezave organizmov z okolji, v katerih živijo in sobivajo. Rastline in živali živijo v raznolikih življenjskih prostorih, na katere s svojimi dejavnostmi in nenehnimi posegi v naravo zelo vpliva človek.

To se kaže s postopnim uničevanjem njihovih življenjskih prostorov, pretiranim izkoriščanjem rek, jezer, oceanov, gozdov, prsti, pa tudi z onesnaževanjem tal in zraka. Raznolikost rastlinskih in živalskih vrst je zato ogrožena. Z izumiranjem se zmanjšuje njihova raznovrstnost. Prav tako se zmanjšuje njihovo naravno okolje, za kar je odgovoren človek s svojimi posegi v naravo.
Danes bodi pozoren/a na raznolikost, ki jo opaziš v svoji okolici, na travniku, v parku, gozdu… Opazuj vse oblike življenja. Dajmo si namen, da bomo raznovrstnost ohranili. Kako? Preprosto! Smeti damo v smetnjak, ločujemo odpadke, zapiramo vodo, ugašamo luči, v trgovino gremo z vrečkami za večkratno uporabo, pustimo rastline in živali v naravi, da živijo. Imaš še kakšno idejo? Deli jo z nami v komentarju!

Nature Is Speaking – Julia Roberts is Mother Nature

Nature Is Speaking – Reese Witherspoon is Home

Nature Is Speaking – Lupita Nyong’o is Flower

“Vse, od najmanjše travice, najmanjšega žužka do najmogočnejšega drevesa, je povezano z ljudstvi tega planeta in materjo Zemljo, njenimi vetrovi, ognji in vodami.”

Julia Doria, slovenska pisateljica in ilustratorka

Ta vnos je bil objavljen v OPB -4, OPB-5. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja