Četrtek, 9.4.

Dnevi doma so lahko včasih naporni. Večkrat se ne strinjamo s starši. V spor pridemo z brati in sestrami. Razjezi nas šolska naloga, ki je ne znamo rešiti. Razjezi nas…

Ob teh trenutkih, velikokrat odreagiramo jezno, užaljeno, trmasto.

Zato je izziv današnjega dne (ter naslednjih dni), da se v trenutku, ko bi se na kaj ali koga razjezil/a ustaviš, umakneš na samo in narediš eno izmed naslednjih stvari:

  • Usedi ali uleži se. Zapri oči. Za nekaj minut (dokler se ne pomiriš) se osredotoči le na svoje dihanje: vdih, izdih, vdih, izdih. Osredotoči se na svoj trebuh in kako se ta počasi dviga in spušča.
  • Pojdi na zrak. Teci okrog hiše, po dvorišču ali po stopnicah, dokler jeza ne izpuhti.
  • Usedi ali uleži se. Osredotoči se na zvoke okrog sebe. Petje ptic, zvok vetra, brnenje avtomobilov, zvoke v stanovanje, tiktakanju ure… Poslušaj toliko časa, dokler jeza ne izgine.

Poskusi, verjamem da zmoreš. Mogoče v prvih nekaj poskusih ne bo uspelo. Toda vztrajaj, ne obupaj! Tudi za umirjenje jeze je potrebna vaja.

*Prva in tretja tehnika ti lahko pomagata tudi pri sproščenju med poukom ali pa preprosto, da prikličeš nazaj osredotočenost na pouk in razlago učitelja.

 

Ta vnos je bil objavljen v OPB-2. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja